De oostkant van de schuur.De oostkant van de schuur.

Verscholen achter de stolp aan de Oostwouderdorpsstraat 45 in Oostwoud staat deze grote schuur, haaks op de brede sloot die achter de boerderijen en huizen loopt. De boerderij dateert uit circa 1750, de schuur is naar schatting ongeveer honderd jaar oud.

Oostzijde met zicht op sloot en land.Oostzijde met zicht op sloot en land.

Beschrijving
De afmetingen zijn circa 12,30/5,70 m1, goothoogte van circa 2.80 m1 en een nokhoogte van circa 6,20 m1.
De schuur is opgetrokken met groene houten horizontale delen, breed circa 27 cm1 op een gemetselde plint. De topgevel is van staande delen. De plint is steens werk met rode baksteen uitgevoerd in kruisverband. Lagenmaat 6,25 cm1 en koppenmaat 10,5 cm1.
Het achterste gedeelte van de plint is hoger opgetrokken ten behoeve van een varkenshok achter in de schuur. In de achtergevel is nog een aanzet van een boog voor een opening te zien waar voorheen de varkens door naar buiten konden. De achtergevel is deels hersteld met ander metselwerk.

De grote deuren.De grote deuren.
Commissielid Peter Borst meet deze deuren op.Commissielid Peter Borst meet deze deuren op.
 

In de zijgevel zijn grote deuren 250/260 cm1 en een loopdeur die uitgevoerd is als onder- en bovendeur. De goot is een houten bakgoot waarop een pvc goot is gelegd. De kozijnen zijn van hout. Bijzonder zijn de twee uitvliegopeningen voor duiven.
De voorzijde van de schuur is open om als overdekt buitenzitje te gebruiken. Het dak is gedekt met blauwe gesmoorde pannen met riet daaronder met een dakrand van waterborden en windveren. Achter de schuur is een gemetselde bak voor de opslag van strooizand.
De schuur is in het verleden gebruikt als paardenstal, wagenberging, opslagruimte en als onderkomen voor een of meerdere varkens.
Op het erf bevinden zich meerdere waterputten alsook een pomp aan de voorkant van de boet.

De deur naar het achterste deel met onder andere het varkenshok.De deur naar het achterste deel met onder andere het varkenshok.
De sluiting van de grote deuren.De sluiting van de grote deuren.
 
Het dak aan de binnenzijde met het riet onder de pannen.Het dak aan de binnenzijde met het riet onder de pannen.
De openingen voor de duiven.De openingen voor de duiven.
De tussendeur.De tussendeur.
Achterzijde met deurtjes voor de varkens.Achterzijde met deurtjes voor de varkens.
 

Boerderij
Van de boerderij die voor de schuur staat wordt in het jaarboek 2008 van de Historische Vereniging Midwoud-Oostwoud door Juliëtte van Seters het volgende geschreven.

In 1789 koopt Jan Symonsz Jongert huis en erf op perceel 156 van zijn schoonvader Cornelis Bennemeer. Jan (Benningbroek 1760) is vijf jaar daarvoor gehuwd met diens dochter Lobbrig Bennemeer (1763). Ze krijgen twee kinderen: Sijmon (1784) en Geertje (1788). Jan is landman. Het huis staat ruim van de weg af en heeft aan de voorzijde een rechte gevel. Alleen de achterkant is uitgebouwd. De dars bevindt zich aan de oostkant.
In 1827 vertrekt het stel, inmiddels 67 en 64 jaar oud, naar Midwoud. Het pand wordt betrokken door Sijmon Jongert en Maartje Butter. Het pand blijft echter eigendom van vader Jan Jongert. Pas na de dood van zijn ouders en de boedelscheiding in 1847 wordt Sijmon eigenaar. Hij verkoopt de boerderij in 1848 aan Pieter Arisz de Boer.

Mochten er meer gegevens over de bewoningsgeschiedenis bekend worden, zal deze tekst worden aangevuld (dd oktober 2022).

De achterzijde.De achterzijde.
Hok voor strooizand aan de achterkant.Hok voor strooizand aan de achterkant.
Voorzijde met in de gevel de deur naar de zolder.Voorzijde met in de gevel de deur naar de zolder.

 

Deur van de ‘dars’ naar de voorzijde.Deur van de ‘dars’ naar de voorzijde.
Achterkant van diezelfde deur.Achterkant van diezelfde deur.
 
Pomp aan de voorzijde.Pomp aan de voorzijde.