Voorzijde van de bakkerij.Voorzijde van de bakkerij.

Op de hoek van de Hertog Willemweg en de Spanbroekerweg op nr. 43 is bakkerij De Korenschoof van de familie Bes gevestigd. De bakkerij, gebouwd in 1926, bestaat uit enkele woonruimten, de bakkerij en aan de voorzijde een winkeltje. De bakkerij staat bekend om zijn smakelijke producten en is vermaard om de originele West-Friese krentenmikken.

Een historische ensemble met de bakkerij op de voorgrond.Een historische ensemble met de bakkerij op de voorgrond en op de achtergrond het raadhuis, de kerk en de horlogemakerij.
Voorgevel en zijgevel.Voorgevel en zijgevel.

Beschrijving
Het gebouw is opgetrokken uit rode baksteen en gedekt met rode pannen. Vooral het winkeltje is bijzonder; het verkeert niet meer in originele staat maar is wel origineel ingericht met toonbank, kasten, rekken en koekblikken die uit oude bakkerijen zijn verkregen. De kleurstelling is rood, blauw en roze. Het geeft het geheel een sfeer als in een Anton Pieck-voorstelling. De buitenkant met een prachtige deur, ramen met roedeverdeling en het logo met een korenschoof op de zijgevel dragen hieraan bij.
De bakkerij op de straathoek met daar tegenover het oude raadhuis en iets verder het in oude stijl opgetrokken gebouw van de horlogemaker vormen samen een historisch ensemble. Dat wordt ondersteund en versterkt door het daarachter gelegen kerkgebouw. Lopend tussen deze gebouwen lijkt het alsof de tijd hier heeft stilgestaan en geeft het een sfeer en een beeld als in vervlogen tijden.

Plan van een woonhuis met bakkerij, november 1925.Plan van een woonhuis met bakkerij, november 1925.
Doorsnede en voorgevel.Doorsnede en voorgevel.
Plattegrond met daarop duidelijk aangegeven de plaats van de oven.Plattegrond met daarop duidelijk aangegeven de plaats van de oven.
Doorsnede en zijgevel.Doorsnede en zijgevel.
Verkoopovereenkomst van Brood-, koek- en banketbakkerij.Verkoopovereenkomst van Brood-, koek- en banketbakkerij, Dorpsweg B nr. 18 Spanbroek, tussen J.J. Bes en T. Karsten, dd 5 september 1941.

Bewoningsgeschiedenis
Op 5 september 1941 nam Jacobus Johannes Bes, brood- en koekbakker te Castricum, voor ƒ 1500,- de Brood-, koek- en banketbakkerij over van Dirk Pieterszoon Karsten. De bakkerij met winkel was gevestigd op het adres Dorpsweg B 18 te Spanbroek, kadastraal bekend sectie A, nummer 1046. Dirk Karsten had het bedrijfspand in 1926 laten bouwen nadat hij eerst elders in de gemeente een bakkerij had gedreven. Het huidige adres is Spanbroekerweg 43 1715 GJ Spanbroek.

Jan Bes, de zoon van de oprichter, begin zeventig, is nog steeds betrokken bij het bedrijf en woont achter de bakkerij.
Jan ontving de commissieleden Peter Borst, Jan Mantel en Jaap Kroon in zijn kamer. Daarin bewaart hij zijn verzamelingen muziek uit de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw alsook allerlei bakkerijbenodigdheden. Hij laat ons gebakkisten zien die gemaakt zijn van verduisteringspanelen uit de oorlog. Hij heeft ook een zinken gewicht uit de oorlog met een ijkmerk uit 1943. De koperen gewichten werden ingenomen en de eigenaar kreeg zinken exemplaren terug.
Inmiddels is de derde generatie Bes werkzaam in dit bedrijf.

Jacco Bes, zoon van Jan, bij de oven. Hij is hier zestien jaar oud.Jacco Bes, zoon van Jan, bij de oven. Hij is hier zestien jaar oud.
De olietank staat anno 2021 nog steeds tegen de zijgevel, enigszins verscholen achter een struik.De olietank staat anno 2021 nog steeds tegen de zijgevel, enigszins verscholen achter een struik.

Olietank
We mochten niet in de bakkerij kijken want daar werd nog volop gewerkt. Bijzonder daar is de olie gestookte oven die de vader van Jan jaren geleden tweedehands kocht van een bakker in een dorpje dat plaats heeft moeten maken voor Amsterdam Zuidoost. Jan was toen nog een puber.
Ondanks het feit dat er al jarenlang gedoe is over de plek van de olietank, is deze oven nog steeds in gebruik. De problemen ontstonden toen er tussen de bakkerij en het oude raadhuisje van Spanbroek in een nieuwe weg in westelijke richting werd aangelegd. Toen bleek de olietank te dicht op de weg te liggen.

Kijkje in de winkel via de deur.Kijkje in de winkel via de deur.
Het ouderwets aandoende interieur.Het ouderwets aandoende interieur.
Oude koektrommels versterken de nostalgische sfeer.Oude koektrommels versterken de nostalgische sfeer.