Warme bakker in klein dorp aan Westfriesedijk
De Westfriese Omringdijk snijdt dwars door Krabbendam. Een dorpje met slechts enkele tientallen huizen en nog geen 150 inwoners. Naast de gereformeerde kerk uit 1841 en de nabij gelegen fundamenten van het middeleeuwse kasteel Nuwendoorn is er nog een derde bezienswaardigheid.
Want in welk West-Fries dorp vind je tegenwoordig nog een warme bakker? Krabbendam heeft er één: al bijna zestig jaar verschuilt bakkerij Van den Berg en Zoon zich aan de voet van de Westfriesedijk, op nummer 87.
Gelukkig meldt een bord aan het hek op de dijk, dat zich hier een warme bakker bevindt, want anders rijd je er zo voorbij. Neem het trappetje naar beneden, laat de ouderwetse winkelbel rinkelen en stap de sfeer van vervlogen jaren binnen. Waar bakkersvrouw Bep van den Berg het brood snijdt en ondertussen een praatje maakt met de klanten.Lekkere luxe broodjes van de warme bakker. (Foto TM)
De tijd, waarin elk dorp dergelijke bakkers-, slagers- en kruidenierswinkeltjes kende, ligt ver achter ons. Maar laten we er vooral niet al te romantisch over denken, bakker Henk van den Berg weet er alles van. Werkdagen van 's morgens vier uur tot 's avonds zeven uur kunnen je behoorlijk slopen. Zeker als je er al bijna veertig jaar hebt opzitten.
Zeventien jaar was Henk van den Berg toen hij in 1972 bij zijn vader Yde in de bakkerij stapte. Die had de zaak in 1951 van bakker Klok overgenomen. ‘Ook daarvoor was het al een bakkerij’, zegt Van den Berg, ‘Maar hoever dat terug gaat, weet ik niet. Ik weet alleen dat het pand van 1889 dateert.’

Bep en Henk van den Berg zijn de eigenaren van de bakkerij. (Foto TM)
Tweede winkel
Met 150 inwoners en wat passanten houd je geen bakkerij draaiende, dus doet Henk van den Berg er nog het nodige bij. Zoals het brood bakken voor zijn tweede winkel, aan de Dorpsstraat 157 in Warmenhuizen, die al 25 jaar door zijn zuster Hennie wordt bestierd.
’Als ik het alleen van Krabbendam moet hebben, dan kan ik wel ophouden’, meldt Henk, die er ook nog elke dinsdag zelf op uit gaat om brood uit te venten in Eenigenburg, Burgerbrug, Burgervlotbrug en Sint Maartensbrug. ‘Zo'n tweehonderd broden breng ik rond. Allemaal bij vaste klanten, waar ik soms al tientallen jaren kom.’Yde en Riek van den Berg met hun vijf kinderen en een nicht met haar zoontje voor hun bakkerij in de zomer van 1958. (Foto fam. Van den Berg, Krabbendam)
Natuurlijk bestaat een bakkerij niet bij brood alleen. Henk draait zijn hand niet om voor roggebroden, ontbijtkoeken, cake en streekproducten, zoals West-Friese krentenmikken en Abrahams voor vijftigjarige mannen. Als 5 december nadert, komen er speculaas- en taaipoppen uit de ovens.
En in Warmenhuizen kunnen ze tijdens de jaarlijkse kermis rekenen op spouwers, de West-Friese beschuitkadet met anijszaad. Voor gebak en taarten werkt Henk van den Berg samen met bakker Bakker in Schoorl. ‘Die maakte ik voorheen ook nog zelf, maar dat werd me te gek.’Bakker Yde van den Berg, de vader van Henk, in zijn winkel. De foto dateert uit 1974. (Foto fam. Van den Berg, Krabbendam)
Hoe ziet de toekomst van Van den Berg en Zoon eruit? Want die zoon, die is er wel, maar heeft zijn heil in de computerwereld gezocht. En ook de dochters kiezen niet voor het bakkersvak. ‘Dus voorlopig gewoon doorgaan’, is de visie van het echtpaar Van den Berg. Ze verwachten niet dat er te zijner tijd iemand staat te trappelen om de bakkerszaak over te nemen: ‘Wie is er nou zo gek om daar brood in te zien?’

Een trappetje leidt naar de deur van de bakkerij. (Foto TM)