Innovatieve international begon in 1913 als metselbedrijf

Nabij de kruising waar de dorpsstraat van Scharwoude eindigt tegen de Omringdijk, houden heden en verleden van Ooms Avenhorn Groep elkaar in het oog. Naast het kerkje kijkt de monumentale gevel van ‘J.Ooms en zonen Wegenbouw’ uit op het hypermoderne hoofdkantoor van Ooms Avenhorn Groep aan de overkant van de dorpsweg. De huidige directie van de internationaal opererende holding mag dan toekomstgericht werken, hier staat toch nog een erfstuk uit de bijna honderdjarige geschiedenis van de onderneming.

Scharwoude in de zomer van 2009. Het woonhuis op de foto is ook van de familie Ooms.
Scharwoude in de zomer van 2009. Het woonhuis op de foto is ook van de familie Ooms. (Foto TM)

In 1913 begon Jan Ooms Pzn een metselbedrijf in zijn woonplaats Grosthuizen (gemeente Avenhorn). De grondlegger van de huidige holding beperkte zich niet tot metselwerk, hij specialiseerde zich steeds meer in het aanleggen en opknappen van bruggen en paden. De omschakeling van paard en wagen naar gemotoriseerd vervoer stimuleerde in de eerste helft van de vorige eeuw de vraag naar betere wegen en Ooms speelde daar op in.

Deze monumentale gevel valt onder beschermd dorpsgezicht van Scharwoude en is daardoor bewaard gebleven.
Deze monumentale gevel valt onder beschermd dorpsgezicht van Scharwoude en is daardoor bewaard gebleven. (Foto TM)

De wals die in de beginjaren bij Ooms Wegenbouw werd gebruikt. De machine bevindt zich nu in het Nederlands Stoommachine Museum in Medemblik. (Foto Ooms, Avenhorn)

Teerslakken

Jan Ooms was in 1922 de eerste die teerslakken uit Duitsland ging gebruiken en in 1938 liep hij voorop met de start van asfaltproductie. In die tijd trad zoon Piet Ooms toe tot de firma. Tevens werd besloten het wegenbouwbedrijf te vestigen aan de dorpsstraat van Scharwoude, ook gemeente Avenhorn.
De band met Grosthuizen is echter niet verloren gegaan. Op het adres Grosthuizen 56, waar het metselbedrijf ooit begon, bevindt zich nu nog een timmerwerkplaats van Ooms Bouwmaatschappij.
Dat het oude bedrijfspand in Scharwoude nog steeds overeind staat, is niet uit nostalgische overwegingen, laat de huidige directeur Jan Dirk Ooms weten. ‘Het is niet gesloopt, omdat het onder beschermd dorpsgezicht van Scharwoude valt. Dus gebruiken we dat gebouw maar voor opslag van materiaal.’ In het familiebedrijf vertegenwoordigt Jan Dirk Ooms al meer dan veertig jaar de derde generatie Ooms en met zijn zoon Piet-Jan Ooms is ook de vierde generatie tot de onderneming toegetreden.
In de wederopbouwperiode na de Tweede Wereldoorlog was er veel werk voor wegenbouwers en Ooms profiteerde daar volop van. In de jaren vijftig en zestig hield het bedrijf zich onder meer bezig met de aanleg van nieuwe autosnelwegen, startbanen op Schiphol en grondwerk voor uitbreidingsplannen en ruilverkavelingen.
Vanaf de jaren zeventig ontwikkelde Ooms zich in diverse richtingen en ging ook internationaal. Tegenwoordig is er sprake van wereldomvattende activiteiten, waaronder de fabricage van bitumineuze producten.
Werkzaamheden in de civiele techniek en in de bouwsector, infrastructurele projecten, de bouw van woningen (onder meer een primeur met de eerste drijvende WaterWoningen) en kantorencomplexen: dit alles wordt uitgevoerd door drie Ooms Holdings, die zelfstandig of gezamenlijk opereren binnen de Ooms Avenhorn Groep.

Technische nieuwigheid

Het hypermoderne hoofdkantoor van Ooms tegenover de kerk van Scharwoude. (Foto TM)

Het hoofdkantoor van de Ooms Avenhorn Groep in Scharwoude wordt verwarmd en gekoeld via een technische nieuwigheid, die bekend staat als Road Energy Systems®. Dit systeem is verwerkt in de weg voor het gebouw en maakt gebruik van het warmte absorberende vermogen van asfalt. Via een buizenstelsel wordt 's zomers warm water diep in de grond opgeslagen. In koude jaargetijden verwarmt deze watervoorraad het kantoor. 's Winters gebeurt hetzelfde met koud water. Het dan opgeslagen water zorgt in de zomer voor koeling.