Van ijzer- en houtwinkel tot miljardenbedrijf

Niets aan de samengevoegde panden Breed 22-24 in Hoorn herinnert aan de tijd dat hier de allereerste zaak van het Blokker-concern was gevestigd. Op 25 april 1896 openden Jacob – ‘Japie’ – Blokker Pz en zijn vrouw Saapke op deze plek hun ‘Goedkoope IJzer & Houtwinkel’. In 1923 verhuisde het echtpaar met hun handel naar de hoek van het Breed en de Veemarkt. Deze Blokkerwinkel bestaat nog steeds en is daarmee de oudste vestiging van het miljardenbedrijf.

Zouden er nog West-Friezen zijn, die zeggen dat ze even ‘naar Blokkertje’ aan het Breed in Hoorn gaan om een koffiekan, theepot of strijkijzer te kopen? In de radioreclame horen we alleen maar dames op hoge toon roepen dat we voor van alles en nog wat bij ‘De Blokker’ terecht kunnen.
‘Blokkertje van toen’, met zijn ijzer- en houtwaren, kachels en honderden andere artikelen, groeide uit tot de internationale Blokker Holding met meer dan 2.700 vestigingen en 24.000 werknemers, verdeeld over veertien landen.

Handelsman

Oprichter Jacob Blokker was de zoon van een smid. De smederij van zijn vader stond aan de Spoorstraat in Hoorn. Blokker junior leerde er het smidsvak, maar voelde meer voor de handel. Hij begon met het verkopen van landbouw gereedschap op de Hoornse markt. Daarmee had hij zoveel succes dat Jacob al gauw aan een eigen zaak ging denken.

De oudste nog bestaande Blokkerwinkel bevindt zich in Hoorn op de hoek van het Breed en de Veemarkt. Het beeldje van de winkelende vrouwen van Karin Beek werd in 1996 door de jubilerende firma Blokker aan de stad geschonken. (Foto TM)

De handelsman was nog maar 22 jaar, toen hij – één dag na zijn huwelijk met Saapke Kuiper – zijn eerste winkel opende op het adres Breed 22. Al spoedig werd ook Breed 24 gekocht en in de jaren daarna kwamen er steeds meer panden aan het Breed bij: een land- en tuinbouwwinkel, een kachelzaak, een luxe huishoudwinkel.
Maar ‘Japie van de smid’ vond dat hij met zijn nering te ver buiten het populaire rondje van Hoorns belangrijkste winkelstraten zat. Begin jaren twintig greep hij zijn kans, toen het zogenoemde ‘Pothuis’ op de hoek van Breed en Veemarkt te koop was. Dit oude gebouw werd gesloopt en op die plek liet Jacob Blokker een modern winkelpand verrijzen, dat de andere vestigingen overbodig maakte. Het was in 1923 de eerste zaak in West-Friesland met een lift.
De volgende grote verandering voltrok zich in 1936. Op 62-jarige leeftijd zag Jacob Blokker Pz. het niet meer zo zitten: zijn zaak liep niet meer zo goed en ook zijn eigen gezondheid werd minder. Zijn vier zoons Albert, Piet, Jacob en Koos namen in dat jaar de winkel over en vormden de vennootschap onder firma (vof) Gebr. Blokker. Drie zoons hadden al eigen zaken in Amsterdam, Utrecht en Haarlem. Met de Hoornse Blokkervestiging als nummer vier was de basis voor een winkelketen gelegd.

Lage prijzen

Na de Tweede Wereldoorlog ging de groei van de onderneming, gesteund door de opbloeiende detailhandel, echt van start. De Blokkers openden steeds weer nieuwe zaken en ook namen ze andere winkels over. Hun succes was gebaseerd op lage prijzen en voordelige aanbiedingen, die in grote advertenties op bijna Amerikaanse manier onder de aandacht van het publiek werden gebracht.

Tegenwoordig staat de derde generatie aan het roer van de Blokker Holding. ‘Meneer Jaap’ (directievoorzitter) en ‘Meneer Ab’ (directielid), zonen van Albert Blokker, maken deel uit van de leiding van het miljardenbedrijf.
Naast de Blokkerwinkels (alleen al in Nederland 586 stuks) behoren winkelketens als Bart Smit, Leen Bakker, Marskramer en Xenos tot de Blokker Holding.