Familiebedrijf succesvol in strijd met grootgrutters

De schaalvergroting in de wereld van de kleine kruideniers en later de supermarkten kent weinig overlevenden: een paar landelijke grootgrutters en wat regionale supermarktketens. In West-Friesland is dat Deen Supermarkten.
Sinds de eerste winkel in 1933 aan de Koepoortsweg 23 in Hoorn werd geopend, is het familiebedrijf in ruim 75 jaar uitgegroeid tot een onderneming met bijna zestig supermarkten. En niet alleen in West-Friesland, want de Omringdijk is al vele jaren geen begrenzing meer voor het uitdijende rijk van Deen.

Cor Deen met zijn neefje op de fiets omstreeks 1940. (Foto Deen Supermarkten, Hoorn)

Midden in de crisisjaren begon het pasgetrouwde stel Cor en Corry Deen een kruidenierszaak in het overbewinkelde stadje Hoorn. De consumenten hadden het voor het kiezen: zo'n 250 winkels, waaronder vijftig kruidenierszaken, verkochten er levensmiddelen. In de concurrentieslag overleefde Deen, geholpen door in het oog springende acties. ‘De Nieuwe Winkel’, zoals de Hoornse kruidenier zijn bedrijf noemde, bleef bestaan tot 1942. Na een grondige verbouwing van zijn zaak sloot Deen zich in dat jaar aan bij de Vivo-inkoopcoöperatie.

Zelfbediening

In 1953 nam Cor Deen een belangrijke beslissing. Hij veranderde zijn winkel in een zelfbediening. Nederland telde toen nog maar enkele tientallen zaken met dit nieuwe concept. Toch was Deen niet de eerste in Hoorn, want die primeur had twee weken eerder de Sparwinkel aan het Nieuwland.
Eind jaren vijftig zag Cor Deen in dat zijn bedrijf zou moeten groeien om de concurrentie met de landelijke ketens vol te houden. Aan Hoorns belangrijkste winkelstraat, het Grote Noord, opende hij in 1959 zijn tweede zelfbedieningszaak. De oudste zoon Koos stapte dat jaar in het bedrijf van zijn ouders. Zeven jaar later deed de jongste zoon Fons hetzelfde, gevolgd door Dick, de derde zoon.
De ‘Deenen’ kregen vanaf die tijd de smaak van groter groeien te pakken. Ze begonnen een eigen slagerij aan het Achterom in Hoorn en openden nieuwe zaken in Medemblik (1967), Purmerend (1968), Grootebroek (1970), Volendam (1971) en Wieringerwerf (1974). Op het industrieterrein Hoorn80 werd in 1969 een centraal magazijn in gebruik genomen en ook de slagerij kreeg er onderdak.
In 1976 stopte vader Cor ermee, waarna zijn drie zonen twintig jaar lang samen het familiebedrijf bestuurden. Koos en Dick trokken zich in 1996 terug uit het bestuur van de onderneming. Fons kreeg toen de algemene leiding in handen over de negentien vestigingen van Deen Supermarkten.


Het echtpaar Cor en Corry Deen in hun tweede winkel, gelegen aan het Grote Noord in Hoorn, die werd geopend in 1959. (Coll. Deen Supermarkten, Hoorn)

Snelle groei

Mede door overname van winkels van Super de Boer/Edah en Konmart De Wit groeide Deen in de volgende tien jaar razendsnel: in maart 2007 ging in Zuid-Scharwoude het vijftigste filiaal open. Tevens werd in dat jaar de overstap naar de provincie Flevoland gemaakt, met supermarkten in Lelystad en Swifterbant. In 2008 volgden Almere-Buiten en Hoofddorp en in 2009 Dronten, Bussum en nog een winkel in Almere-Stad. De teller staat op 59 filialen, waarvan vijf in Flevoland.

De Deen supermarkt aan de Vredehofstraat in Hoorn. De winkel werd 28 november 2007 na een grootschalige verbouwing heropend. (Pc)

Twee distributiecentra – in Hoorn en Beverwijk – verzorgen de dagelijkse goederenstroom naar de winkels. Op Hoorn80 staat ook het hoofdkantoor van de supermarktketen. Daar werden in 2008, ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan, voor de entree van het gebouw bronzen beelden geplaatst van de oprichters Cor en Corry Deen.
Inmiddels vinden leden van de derde generatie Deen hun weg in het familiebedrijf, dat met ruim 5.000 mensen in dienst tot de grootste werkgevers van West-Friesland behoort.