Een van de grootste gemalen van West-Friesland verrees in 1871 bij Broekerhaven.Een van de grootste gemalen van West-Friesland verrees in 1871 bij Broekerhaven. Het bemaalde de polder Het Grootslag. In 1907 werd de opvoerhoogte gebracht op vier meter. Trots liet het polderbestuur zich fotograferen. (AWG).

Het gemaal van de polder Hensbroek. Het gemaal van de polder Hensbroek. De molen uit 1677 werd de woning van de machinist. (SOH)
Het gemaal van de Kaagpolder aan de Hemmerweg te Barsingerhorn. (USHN) Het gemaal van de Kaagpolder aan de Hemmerweg te Barsingerhorn.
De Noordscharwouder poldermolen, een Amerikaanse windmolen uit de jaren twintig. De Noordscharwouder poldermolen, een Amerikaanse windmolen uit de jaren twintig. (SLV)
Het stoomgemaal nabij Aartswoud werd in 1894 gebouwd en heeft tot 1959 gewerkt. In 1970 werd het gesloopt. (C. Modder, Aartswoud) Het stoomgemaal nabij Aartswoud werd in 1894 gebouwd en heeft tot 1959 gewerkt.
Het stoomgemaal van de Vier Noorder Koggen bij Medemblik werd in 1869 gebouwd als hulpgemaal.Het stoomgemaal van de Vier Noorder Koggen bij Medemblik werd in 1869 gebouwd als hulpgemaal. De foto is van voor 1908, toen het gemaal werd uitgebreid met een vleugel ter vervanging van de molens. (AWG)