Hovenier, zeilmaker en kunstenaar Willem Bakkum.Hovenier, zeilmaker en kunstenaar Willem Bakkum, die in 1919 in Dirkshorn werd geboren, maakte in 1972 dit schilderij van de hooitijd in West-Friesland. (WFM)

Aan het eind van de 19de eeuw verlieten vele duizenden landarbeiders als gevolg van de industrialisatie het platteland.Aan het eind van de 19de eeuw verlieten vele duizenden landarbeiders als gevolg van de industrialisatie het platteland om in fabrieken te gaan werken. De eerste mechanische landbouwmachines deden toen hun intree. Voor die tijd werd het gemaaide gras met de hand bijeengeharkt en op de kar geladen, zoals hier bij Oosterblokker omstreeks 1906. (AWG)
Hooisteken bij boer P. Zee in Hoogwoud omstreeks 1910.Hooisteken bij boer P. Zee in Hoogwoud omstreeks 1910. Om broei te voorkomen werd geregeld de temperatuur van het hooi gemeten met een lange ijzeren pen die in de hooiberg werd geslagen. Was het hooi te warm, dan werden er sleuven in de hooiberg gemaakt om de temperatuur te matigen. (C. Modder, Aartswoud)

Vóórdat er gehooid kon worden, moest natuurlijk eerst het gras worden gemaaid.Vóórdat er gehooid kon worden, moest natuurlijk eerst het gras worden gemaaid. (A. Wit, Nieuwe Niedorp)