Schaalvergroting en intensieve veehouderij waren het parool. De boer die het geld voor nieuwe machines niet kon of wilde opbrengen, verkocht zijn land aan zijn buurman en zocht een baan in de industrie. Hij werd fabrieksarbeider, de fabrieksdirecteur ging in zijn stolp wonen.
Stier als standbeeld
West-Friesland heeft een bijzonder standbeeld: dat van een stier. Als tastbare en blijvende herinnering aan zijn aansprekende fokprestaties is Adema 21 van de Woudhoeve in 1960 in brons vervaardigd.Mede door de kwaliteiten van Adema 21 blies Noord-Holland lange tijd de hoogste toon in veefokkend Nederland en ver daarbuiten. De topstier kwam van de Woudhoeve, het bekende veehouderijbedrijf van de familie Ruyter te Oosterblokker. West-Friesland was in grote delen van de wereld befaamd om zijn uitstekende rundveefokkers.
Koningin Juliana en prins Bernard bezochten in 1952 Arie Ruyter op de Woudhoeve. De bronzen stier siert sinds 1999 de hoofdingang van het Westfries Museum in Hoorn.
Bul op wielen
Achter de stolpen verschenen loop- of ligboxenstallen voor soms wel honderd koeien. Die werden bediend door ‘de bul op wielen’, zoals de inseminator van de Kunstmatige Inseminatie Vereniging De Vooruitgang te Sijbekarspel werd genoemd. Een groot verschil met de bullestiek van voorheen, toen een groep boeren doorgaans gezamenlijk één of twee springstieren kocht. Dat gebeurde al sinds het begin van de achttiende eeuw. Een zogenaamde bulloper ging dan van mei tot augustus met de dieren langs de aangesloten boeren. Al blazend op zijn toeter kondigde hij zijn komst aan. Van bulloper Evert Maartensz van Hoogwoud is bekend dat hij vanaf 1764 de boerderijen van De Weere, Gouwe, Hoogwoud en Aartswoud bezocht.
Op dit schilderij uit 1885 van D. Weeshoff is een bulloper met een stier onderweg naar de leden van de bullestiek, een groep boeren die gezamenlijk de stier had gekocht. Een nauwkeurige boekhouding van de nazaten van de stieren werd toen ook al bijgehouden ten einde de veestapel te verbeteren. (WFM)