Meer dan duizend keer bracht Pool deze Kees op de planken. Trad hij eerst solo op, na vijftien jaar ging hij met vaste begeleiders verder in het cabaretgezelschap Nummer Eén. Kern van het programma was de echte Westfriese humor. Een hoogtepunt beleefde hij in 1949 bij een Albert Heijn-jubileum waarvan hij later vaak zei: ‘Allemaal mensen in avondkleding in de zaal. Deftigheid en blotigheid. In het fatsoenlijke natuurlijk. Zeg ik tegen een dame met fraaie inkijk op de voorste rij: Nou, nou m'n woif, je magge er wel om denke oor. Je benne hier zo verkouwe.’
De Schager Bioscoop was de voorloper van Theater Royal en stond in de Landbouwstraat. De bioscoop werd ook voor dansavonden en toneelopvoeringen gebruikt. (Nel Dekker-Loer, Schagen)
Vergane glorie
Er is natuurlijk een groot verschil tussen de accommodaties waarin Daan Pool tot 1949 optrad en de huidige. Hoorn en Alkmaar kregen hun nieuwe schouwburgen. De tentbioscopen, waaronder die van G. Hart uit Oudkarspel, zijn van de kermis verdwenen en zijn vervangen door vaste gebouwen. In 1922 werd in Schagen de in Jugendstil gebouwde Theater Bioscoop Royal in gebruik genomen. Duizenden hebben nostalgische herinneringen aan het nu verdwenen Royal. Naast de filmvoorstellingen waren er revue- en toneeluitvoeringen met bal na. De 650 stoelen werden dan met vloer en al onder het toneel geschoven. Eerst binnen een half uur, later in minder dan tien minuten. Dan kwam een dansvloer te voorschijn. Deze driedubbele functie van filmtheater, schouwburg en danszaal maakte overleven in moeilijke tijden gemakkelijker, maar de eigenaar kon een faillissement in de jaren tachtig toch niet voorkomen. Een deel van de historie is echter gered. Daarvoor zorgde cinemafiel C. Venema uit Schagen, die in een privé-bioscoopje thuis iets kan terughalen van de oude sfeer, die hij zelf kende.
Monument voor de ‘schreeuwers’
In 1956 werd in West-Friesland een zekere gezapigheid doorbroken. Op 15 juli van dat jaar haalde Ben Essing, zoon van de burgemeester van Blokker en student in de rechten, de Dutch Swing College Band naar de veilinghal Op Hoop van Zegen te Blokker. Met 3500 enthousiaste liefhebbers van jazz-muziek was het een gebeurtenis van meer dan regionale betekenis. Hiermee begon een periode van tien jaar waarin Blokker landelijke bekendheid kreeg door concerten met onder andere Benny Goodman en Louis Armstrong. Maar hun optredens vielen in het niet bij wat er op zaterdag 6 juni 1964 gebeurde. Vier knapen uit Liverpool, genaamd de Beatles, lokten die dag meer mensen naar het dorp dan ooit voor mogelijk was gehouden. Tienduizend tieners uit het hele land kwamen laaiend enthousiast naar de veilinghal. Ouderen vroegen zich af waarom er zoveel ophef werd gemaakt over vier schreeuwers uit Engeland, waar zalen bij hun optreden bijkans werden afgebroken. Daar was impresario Dick van Gelder, die de Beatles naar Nederland haalde, niet bang voor. De veilinghal was eenvoudig ingericht. Acht aan elkaar gespijkerde groentenkistjes vormden de bankjes. Hoewel het 's middags meeviel, was de veilinghal 's avonds bij het tweede optreden een heksenketel. Nooit kreeg Blokker meer glans en glorie dan met deze enige live-concerten van de Beatles in Nederland. 's Middags en 's avonds werden dezelfde tien nummers gespeeld, beide keren in minder dan een half uur. Een Beatlesmonument in Oosterblokker herinnert sinds kort aan hun legendarische optredens.
Gebruikte afkortingen:
AvS : Atlas van Stolk, Rotterdam
AWG : Archiefdienst Westfriese Gemeenten, Hoorn
FH : Frans Hals Museum, Haarlem
HVK : Historische Vereniging Koedijk
HVOV : Historische Vereniging Obdam-Hensbroek, Obdam
HVS: Historische Vereniging Schagen e.o., Schagen
OVM: Oudheidkundige Vereniging Medenblick, Medemblik
SHA : Stichting Historisch Abbekerk
SLV : Stichting Langedijker Verleden, Zuid-Scharwoude
SMA : Stedelijk Museum Alkmaar
WFM : Westfries Museum, Hoorn
WOW : Werkgroep Oud-Wervershoof, Wervershoof
ZZM : Zuiderzeemuseum, Enkhuizen
© 1999 Uitgeverij Waanders b.v., Zwolle
Druk: Waanders Drukkers, Zwolle
ISBN 90 400 1099 4
Deze aflevering is mede tot stand gekomen dankzij de financiële ondersteuning van De Westfriese Beurs in Oosterblokker en Horeca Nederland, district West-Friesland/Waterland in Zwaag.
Cinema Schinkel was een reizende bioscoop, die met de kermis meetrok. Het was de tijd van de stomme film. Tijdens de voorstelling was er alleen live pianomuziek. Door al het gesleep met de piano klonk de muziek wel eens vals. (C. Modder, Aartswoud)