R. van Straten maakte deze tekening met potlood en waterverf in 1877.R. van Straten maakte deze tekening met potlood en waterverf in 1877 ter ere van het 25-jarig bestaan van het Hoornse tekengenootschap Debutade in dat jaar. Binnen de krans staan de jaartallen 1852-1877. (WFM)

Later musiceerden onder zijn leiding het Koninklijk Stedelijk Muziekkorps in Enkhuizen, het Enkhuizer mannenkoor en het Nederlands Koperorkest in Amsterdam. Hij gaf les, jureerde en stimuleerde musici. Door zijn hoge eisen aan mensen die talent hadden, wekte hij bewondering, toewijding en enthousiasme.
In binnen- en buitenland is Gerard Boedijn een begrip in de wereld van de hafabra (harmonie, fanfare, brassband). Hij schreef er tientallen composities voor die als vernieuwend worden beschouwd. Een paar keer verwerkte hij er Westfriese danswijzen in. Ook schreef hij koormuziek en composities voor drumband en beiaard en was hij adviseur en gastdirigent van het Westfries Mannenkoor.

Adriaan Brouwer was ook lid van Debutade.Adriaan Brouwer was ook lid van Debutade. Dit stilleven van kinderspeelgoed tekende hij in 1896. (WFM)

Onuitwisbare indruk

Direct na de Tweede Wereldoorlog werd in Wognum het mannenkoor De Vereenigde Westfriesche Zangers opgericht. Bij die gelegenheid herinnerde burgemeester J. Commandeur aan het rijke Wognummer zangersleven, en aan schoolmeester Andries Magnée, de tenor uit Limburg, die omstreeks 1900 het R.K. kerkkoor en het mannenkoor Caecilia dirigeerde. Magnée, die in 1892 was opgetreden met Johan Messchaert en de internationaal bekende sopraan Aaltje Noordewier in Het Park te Hoorn, overleed in 1912.

De stolpboerderij is door de eeuwen heen altijd een geliefd onderwerp voor kunstenaars in West-Friesland geweest.De stolpboerderij is door de eeuwen heen altijd een geliefd onderwerp voor kunstenaars in West-Friesland geweest. De karakteristieke piramidevorm maakt de boerderij tot een herkenbaar baken in het Westfriese landschap. Dit cementplastiek is omstreeks 1970 gemaakt door Cornelis Kaag uit Twisk. Hij behoorde tot de groep kunstenaars die bekend werd onder de naam Westfriese Naiëven. (WFM)