Gezicht op het dorp Abbekerk omstreeks 1725, getekend door Abraham Zeeman.Gezicht op het dorp Abbekerk omstreeks 1725, getekend door Abraham Zeeman. Op de achtergrond de toren van de hervormde kerk aan de Dorpsstraat. (WFM)

Jan Arentz, een mandenmaker uit Alkmaar, sprak bij het regulierenklooster van Blokker.
Vele toehoorders gingen over tot de nieuwe protestantse leer, onder wie de pastoor van de Oosterkerk in Hoorn. Later volgden de pastoors van Twisk en Sijbekarspel, Sint Pancras en Nieuwe Niedorp, Barsingerhorn en Sint Maarten. Ook de beide pastoors van Schagen gingen ‘om’. De beweging leidde tot de Beeldenstorm, de plundering van katholieke kerken in 1566. Koning Philips van Spanje, die ook heer der Nederlanden was, sloeg hard terug. In 1567 stuurde hij een leger naar de Nederlanden onder bevel van de hertog van Alva om orde op zaken te stellen en ketters streng te straffen. Vele honderden personen werden door een rechtbank ter dood veroordeeld en terechtgesteld. Het leidde tot de Tachtigjarige Oorlog, die in 1568 uitbrak.
Het oude hervormde kerkje uit de 16e eeuw te Valkkoog.Het oude hervormde kerkje uit de 16e eeuw te Valkkoog. De huidige toren verrees in 1865 op de voet van de oude. Het kerkje werd in 1984-1985 gerestaureerd. Aquarel van Cornelis Bok uit 1815. (RANH)

In 1572 koos Enkhuizen openlijk partij voor de leider van de opstandelingen, Willem van Oranje, en daarmee tegen het Spaanse bewind. Na Enkhuizen volgden Hoorn, Medemblik en Alkmaar, en vervolgens de bevolking op het Westfriese platteland. Het Calvinisme won terrein. Voor katholieken braken zware tijden aan. In Alkmaar kregen de katholieke bestuurders in de stadsregering het Spaans benauwd. Vijf Franciscaner monniken werden in juni 1572 in Alkmaar gevangen genomen en de volgende dag in Enkhuizen opgehangen. Zij zijn de geschiedenis ingegaan als de ‘Martelaren van Alkmaar’.
Zij waren niet de enige slachtoffers. Diederic Sonoy, de plaatsvervanger van Willem van Oranje in deze streken, hield er net als Alva een schrikbewind op na. Hij stelde een rechtbank in die eerst in Alkmaar en later op het Slot te Schagen was gevestigd.De hervormde kerk te Hoogwoud, gebouwd in de late Middeleeuwen, werd door een orkaan die in heel Noord-Holland verwoestingen aanrichtte, in 1674 met de grond gelijk gemaakt.De hervormde kerk te Hoogwoud, gebouwd in de late Middeleeuwen, werd door een orkaan die in heel Noord-Holland verwoestingen aanrichtte, in 1674 met de grond gelijk gemaakt. Alleen de toren bleef overeind. Eind 1680 was de bouw van de nieuwe kerk gereed. Vanaf dat moment sierden gebrandschilderde ramen de kerk. Bij restauratiewerkzaamheden die in 1824 werden verricht, verdween een groot aantal van die ramen. Dit schilderij van Miep Kunst-Dam uit Avenhorn werd geschilderd in 1986 naar een schilderij dat Anthonie Beerstraaten rond 1660 schilderde. (C. Mooij, Hoogwoud)