Deze Noordhollandse ‘Bloedraad’ sleepte tientallen Westfriezen naar de martelkamer. Vele gewone burgers moesten hun katholiek-zijn met de dood bekopen.

Triomf op de Zuiderzee

Het Spaanse leger, op de tegenaanval door Holland, liep zich vervolgens vast in Alkmaar. Het mislukte beleg van de stad door de Spaanse troepen in 1573 leidde tot een ommekeer: ‘Van Alkmaar begint de victorie’. Na de nederlaag in Alkmaar viel legerleider Alva West-Friesland aan vanuit zee.Geregeld bezocht de in 1812 in Amsterdam geboren schilder Cornelis Springer Hoorn.Geregeld bezocht de in 1812 in Amsterdam geboren schilder Cornelis Springer Hoorn. De zuiderzeestad inspireerde hem zodanig dat hij er talrijke tekeningen en schilderijen maakte. In 1874 tekende hij de drie 17e eeuwse zogenoemde Bossu-huizen. De gevelstenen in deze huizen herinneren nog aan de slag op de Zuiderzee in 1573. Indertijd had men vanaf deze plek een uitstekend zicht op de Zuiderzee. (WFM)

Een vloot van twaalf oorlogsschepen voer bij Amsterdam de Zuiderzee op, onder bevel van admiraal Bossu. De Westfriese vloot onder leiding van Cornelis Dirksz uit Monnickendam lag bij Hoorn voor anker. Op 11 oktober 1573 werd slag geleverd. De Westfriezen, bijgestaan door Waterlanders, behaalden met hun kleine wendbare schepen een grote overwinning.
Admiraal Bossu werd met driehonderd gevangen genomen soldaten triomfantelijk naar Hoorn opgebracht. Alva's poging om West-Friesland te veroveren was mislukt.
Bij de slag op de Zuiderzee werd de Spaanse vloot onder aanvoering van admiraal Bossu verslagen door een Westfriese vloot.Bij de slag op de Zuiderzee werd de Spaanse vloot onder aanvoering van admiraal Bossu verslagen door een Westfriese vloot onder leiding van de burgemeester van Monnickendam, Cornelis Dircksz. Detail van een ets uit 1703. (AWG)

Voor West-Friesland betekende dit grote militaire succes een keerpunt. Dankzij de gewonnen slag op de Zuiderzee werd het land boven het IJ definitief van de Spanjaarden bevrijd. Hoe verder? Al voor de Zuiderzeeslag bespraken de zes belangrijkste steden van West-Friesland en Waterland – Hoorn, Enkhuizen, Medemblik, Alkmaar, Monnickendam en Edam – hoe te handelen tegen de Spanjaarden. Het Noorderkwartier, zoals het land boven het IJ werd genoemd, raakte gescheiden van de rest van Holland, want Haarlem en Amsterdam waren nog in Spaanse handen. Het noopte de zeven steden van het Noorderkwartier – Purmerend was nu ook van de partij – tot dagelijks overleg in Hoorn over het bestuur in de steden en op het platteland.

De slag op de Zuiderzee heeft vele schilders geïnspireerd.De slag op de Zuiderzee heeft vele schilders geïnspireerd. Een van hen was Abraham de Verwer, die dit schilderij omstreeks 1620 maakte. (GE)