In 1988 onthulde de toen 81-jarige schoondochter van Opoe Kee het beeld.In 1988 onthulde de toen 81-jarige schoondochter van Opoe Kee het beeld, waarmee de Obdammer gemeenschap een bijzondere dorpsvrouw wilde eren. Het beeld stond naast het bejaardentehuis De Horstenburgh. In 1991 werd het tijdelijk verplaatst in verband met bouwactiviteiten, maar nu is het weer terug in het centrum van Obdam. (H. de Weerd, Berkhout)

Vandaar verhuisde hij naar Frankfurt (1903) en weer later naar Berlijn (1911).
Maar geregeld keerde hij naar Nederland terug. Zo zong hij elk voorjaar de Christuspartij in de Matthäus Passion in het Concertgebouw te Amsterdam onder leiding van Mengelberg.
Ook trad hij op voor de koninklijke familie. Messchaert stond toen zowel nationaal als internationaal als zanger aan de top van zijn roem. Componisten als Brahms, Grieg, Bruch en de Nederlander Diepenbrock waren verrukt over de wijze waarop Messchaert hun composities vertolkte. Hij maakte met het Concertgebouworkest en het Toonkunstkoor een tournee naar Brussel en Parijs. Hij trad op in Londen en in vele plaatsen in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Zijn geboorteplaats Hoorn vergat hij echter niet, minstens een maal per jaar trad hij daar op. En altijd was het Park uitverkocht en kreeg hij lovende kritieken.
Zijn laatste optreden in Nederland vond plaats in 1917 in de Matthäus Passion in Amsterdam. Daarna was hij nog alleen werkzaam als zangpedagoog in Charlottenburg en na 1919 aan het Conservatorium te Zürich. Zijn muziekassistente Franziska Martienssen werkte mee aan de uitgave van een boek met een keuze van liederen van Schubert, voorzien van aantekeningen van Messchaert. Meerdere boeken kwamen zo tot stand, waardoor de techniek van Messchaerts zingen verbreid werd.

Cornelia de Moel-Vijn (1863-1954) Beter bekend als Opoe Kee

Opoe Kee is in Obdam het symbool van behulpzaamheid. Zij is al bijna een halve eeuw dood, maar elke dag wordt zij herinnerd. Als een zorgzame vrouw die altijd klaar stond voor een ander. Als een vrouw die in alle eenvoud zeer begaan was met het lot van de medemens. Zij, in haar tijd bij jong en oud in het hele dorp bekend als ‘Opoe Kee’, is in Obdam vereeuwigd met een standbeeld. Vervat in brons kijkt zij bij verzorgingshuis De Horstenburgh uit over de Dorpsstraat. De weg die zij in haar lange leven zo vaak zal hebben belopen, op weg naar een ‘sjouwtje’ voor de ander.
Officieel heette Opoe Kee Cornelia de Moel-Vijn. Zij woonde jarenlang aan de Dorpsstraat, samen met haar man Hermanus de Moel, die metselaar was. Ze kregen drie kinderen: Marijtje, Jacob en Emma. Behalve dat ze haar eigen gezin verzorgde, trok Opoe Kee er op uit om vrouwen te helpen. Ze hielp bij een bevalling of bij ziekte.
‘Ze stond voor iedereen klaar,’ vertelt haar schoondochter, mevrouw C. de Moel-de Boer. Talloze keren zal Opoe Kee over de Dorpsstraat hebben gelopen, om onderweg spontaan haar hulp aan te bieden of op weg naar het veilinggebouw om dat schoon te maken. Onafscheidelijk was haar emmertje met daarin een borstel, spons en zeem.
‘Ze zal wat een werk hebben gedaan,’ zegt mevrouw De Moel. ‘Vaak nam zij van anderen de was mee naar huis, bijvoorbeeld als zij bij een gezin bakerde. Het hekje om de potkachel bij haar in de kamer hing dan helemaal vol met luiers en ander wasgoed. Ook stopte ze altijd veel kousen voor anderen.’

Cornelia de Moel-Vijn is 91 jaar geworden. Haar wieg stond in Hauwert, waar ze is geboren op 8 augustus 1863. Ze overleed in Obdam op 31 maart 1954. Ruim veertig jaar na haar overlijden keerde ze terug in het dorp, toen echter in brons.
Opoe Kee was een echte dorpsfiguur, zoals er in vele Westfriese dorpen en steden zullen hebben geleefd en nog zullen leven. Met haar bronzen beeld – vervaardigd door kunstenaar Rem de Boer uit Heerhugowaard – is zij een symbool voor zorgzaamheid en meelevendheid.

Foto van Opoe Kee, de behulpzame vrouw uit Obdam, misschien wel weer op weg om een dorpsgenoot te helpen.Foto van Opoe Kee, de behulpzame vrouw uit Obdam, misschien wel weer op weg om een dorpsgenoot te helpen; misschien op weg naar het gebouw van de Obdammer groentenveiling. (C. de Moel-de Boer, Obdam)