Bij de NOT werkten in 1917 duizend mensen (bij het ministerie van buitenlandse zaken werkten toen 45 ambtenaren!). Gaandeweg de oorlog was de lijst met voor de oorlogvoering ‘gevaarlijke artikelen’ steeds verder uitgebreid. Op een gegeven moment prijkten er ook kachels op, behangselpapier, tennisballen, luxe-zeep, kalenders, hondenvoer en stofzuigers...

Bronzen plaat van Van Aalst ontworpen door de Hoornse beeldend kunstenaar G.H. Lückens.Bronzen plaat van Van Aalst ontworpen door de Hoornse beeldend kunstenaar G.H. Lückens. (A.A.G. Smit, Wognum)

Na de oorlog verloor Van Aalst veel van zijn prestige. De overheid trok zelf de touwtjes strakker aan. Conflicten met de captains of industry bleven niet uit. Wel kreeg Van Aalst in 1920 in Berlijn het eredoctoraat in de economie omdat hij zich sterk had gemaakt om het verslagen Duitsland er met kredieten weer bovenop te krijgen. Maar toen in 1929 de crisis uitbrak en ook de NHM met grote verliezen te kampen kreeg, moest Van Aalst zich terugtrekken. Ook van de ambitieuze Westfriese kanalenplannen kwam weinig terecht: slechts twee van de geprojecteerde zeven kanalen werden aangelegd. Van Aalst had in 1927 een nieuw gebouwd kasteel in Hoevelaken betrokken; zijn ouderlijk huis (Grote Oost 55, Hoorn) gaf hij cadeau aan de Kamer van Koophandel van West-Friesland. 73 Jaar oud stierf hij in 1939. Zijn begrafenis was als die van een koning. Een industrieterrein in Hoorn werd later naar hem genoemd.

C.J.K. van Aalst schonk de Kamer van Koophandel van West-Friesland zijn geboortehuis aan het Grote Oost.C.J.K. van Aalst schonk de Kamer van Koophandel van West-Friesland zijn geboortehuis aan het Grote Oost. Daarom werden Van Aalst en zijn vrouw officieel op het raadhuis ontvangen door het gemeentebestuur en de Hoornse ondernemers. (A.A.G. Smit, Wognum)

Pieter van Akerlaken (1792-1862) ‘Almachtig’ en veelzijdig

Advocaat, waterschapsbestuurder, lid Provinciale Staten, lid van de Tweede Kamer en enige jaren zelfs voorzitter daarvan, burgemeester van Hoorn en dijkgraaf van Drechterland. Zelden zal een Westfries in zijn tijd, zo rond 1840, zo algemeen bekend zijn geweest en met zoveel invloed als Pieter van Akerlaken uit Hoorn. Niet voor niets had hij de bijnaam ‘Piet Almachtig’. Wie was deze begaafde en strijdlustige man?

J.A. van Welie (1866-1956) schilderde het bestuur van de door Van Aalst (staand achter de wereldbol) opgerichte Nederlandse Overzee Trustmaatschappij.J.A. van Welie (1866-1956) schilderde het bestuur van de door Van Aalst (staand achter de wereldbol) opgerichte Nederlandse Overzee Trustmaatschappij. Deze zorgde tijdens de Eerste Wereldoorlog voor de in- en uitvoer van grondstoffen en goederen. (RMA)