Boot Sr., Klaas, (1897-1969)
bron: G.N. Boot

Excellent promotor van het “turnen”

Geboren te Oudkarspel op 18 juli 1897. Hij overleed te Alkmaar op 13 mei 1969. Zoon van Juriaan Boot en Grietje Kramer. Hij was gehuwd met Aaltje Meinsje Groot uit Noord-Scharwoude.

Klaas Boot had grote verdiensten voor het turnen in Noord-Holland.
Hoogtepunt van zijn roemvolle actieve turnloopbaan was zijn deelname aan de Olympische Spelen van 1928 te Amsterdam.
Hij heeft bij vele verenigingen les gegeven in de Noordkop, wat begon bij Hercules-Hygiea in de Langedijk maar ook in Niedorp, Winkel en Den Helder.

Zijn grootste verdienste, wat het verenigingswerk betreft, ligt bij de gymnastiekvereniging"De Halter" in Alkmaar. Vele malen werd hij zowel met de dames- als met de herenploeg kampioen van Nederland. Hij leidde vele turners en turnsters op tot het hoogste landelijke niveau, waarbij zijn zoon Klaas Jr. tienmaal kampioen van Nederland werd. Hij nam het initiatief voor de Halterrevues, die in wijde omgeving grote vermaardheid kregen. Zijn vakmanschap werd door het Koninklijk Nederlands Gymnastiek Verbond erkend. Het verleende hem het Lidmaatschap van Verdienste.

Klaas Boot was al erelid van Hercules-Hygiea en bij zijn afscheid van gymnastiekvereniging "De Halter" werd hij tot eredirecteur benoemd.

Vele jaren heeft hij ook les gegeven aan de U.L.O.-school te Bergen (NH), aan de landbouwwinterscholen in Alkmaar en Schagen en aan de kinderen van de B.L.O.-school te Alkmaar. Voor al zijn werkzaamheden werd hij onderscheiden met de zilveren medaille in de Orde van Oranje Nassau. Te zijner ere is in Alkmaar-Noord, nabij het sportcomplex, het Klaas Bootpad te vinden.

Literatuur:
In zowel regionale als landelijke bladen als ook in tijdschriften is over Klaas Boot Sr. geschreven.

Gegevens aangeleverd door: G.N. Boot te Egmond aan Zee (2007).