Lückens, Gerhard Heinrich, roepnaam Gerard (1882-1942)
bron: G. Mellegers-Lückens

Modelleur, stukadoor en beeldend kunstenaar

Geboren te Hoorn op 16 juni 1882. Overleden te Hoorn op 31 juli 1942. Zoon van Hermann Gerhard Lücke(ns) en Caroline Dorothee Justine Hanne Hamann. Hij huwde op 19 juli 1907 te Hoorn met Sophia Jonkman. Zij kregen vier kinderen. Sophia Jonkman overleed op 1 december 1934. Gerhard Lückens hertrouwde op 25 januari 1940 te Hoorn met Gertruida Maria Hendrika Gerhard.

Modelleur-stukadoor en beeldend kunstenaar. Zijn verdiensten liggen vooral als beeldend kunstenaar in het ontwerpen en maken van bustes, zowel in gips als in brons. Zo verzorgde hij gipsen plafondversieringen in patriciërshuizen, restaureerde oude gebouwen, sjabloneerde schoolmuren. Hij modelleerde veelal in klei, waarna met behulp van mallen en contramallen gipsafgietsels werden gemaakt. Al op jonge leeftijd maakte hij in opdracht bustes van bekende Horinezen. Daarna waren het vooral de vele bronzen reliëfs van zijn hand die Hoorn en omgeving sierden. G.H. Lückens tekende zeer frequent zowel met potlood, pastelkrijt als houtskool. Zijn aquarellen zijn bekend om het gebruik van de dieprode warme kleuren. Ook het ontwerpen van gebruiksvoorwerpen had zijn belangstelling, terwijl zijn kunstzinnige en creatieve hulp vaak werd ingeroepen voor bijvoorbeeld de kostumering en het aankleden van het toneel bij theatervoorstellingen.

Gerard Lückens was, evenals Maarten Storm en Johan Kerkmeijer, lid van Het Teekengenootschap Debutade. Hij was ook bestuurslid van de vereniging "IJsvermaak" in Hoorn. Lückens was daarnaast bestuurslid van het Koninklijk Nederlandsch Gymnastiek Verbond. Op 3 april 1934 ontving hij als blijk van waardering voor zijn verdiensten, de erespeld van het KNGV.

G.H. Lückens was vele jaren actief bij de vrijwillige brandweer van Hoorn. Eerst als brandwacht, later als brandmeester (lid van de brandraad).

Vanaf de oprichting van de Vereniging Oud Hoorn in 1917 was Lückens bestuurslid en dat is hij zijn hele leven gebleven. Tevens werd Lückens in 1919 tot lid van de Commissie voor het Westfries Museum te Hoorn gekozen. Vanaf 1922 was hij tweede secretaris. Bij de oprichting van het Historisch Genootschap Oud West-Friesland (tegenwoordig het Westfries Genootschap) op 6 augustus 1924 meldde hij zich aan als lid.

Literatuur:
G. Kazimier, 'Westfriezen in reliëf, het leven en werk van kunstenaar Gerard Lückens', WFON 71 (2004), 7-28.
Meer gegevens: zie website: www.luckens.nl.

Gegevens aangeleverd door: Gerben Kazimier te Schellinkhout (2005).