Pater, Gert (1910-1984)
bron: 40 j. Westfriese Folklore

Grote animator van de Westfriese folkloristische markten te Schagen

Geboren te Tuitjenhorn in 1910. Overleden in 1984 op 74-jarige leeftijd.
Gemeentebode van Schagen. In 1954 tevens marktmeester van de gemeente Schagen. Na de jubileummarkt in augustus 1954, ter gelegenheid van het jubileum van de marktkooplieden Vos en Zomerdijk, de eerste markt in Westfries kostuum, werd hij de grote animator van de overbekende Westfriese folkloristische markten te Schagen. "Ome Gert", de man die ongewild het handelsmerk van Schagen werd met zijn bolhoed, zijn stok en zijn kleine brilletje, was de spreekstalmeester en de grote kracht achter de Westfriese folkloristische markten. Uit een interview: "de heer Pater is een man die niet alleen ideeën heeft, maar ze ook tot werkelijkheid weet te brengen. Hij is een geboren conferencier die in zijn zangerig Westfries met veel oubolligheid de grootste nurks aan het lachten weet te brengen".
Elk jaar worden in de zomer op tien donderdagen deze Westfriese folkloristische markten gehouden. Vanaf het station rijden paard en wagens en sjezen, omgeven door veel voetvolk in Westfries kostuum naar het centrum op de markt. Daar allerlei activiteiten, o.a. optredens van Westfriese dansgroepen.
In 1975 stapte hij op als programmaleider en werd benoemd tot erelid van de Stichting Bevordering Westfriese Folklore. Als hommage aan iemand die onvergetelijk veel voor Schagen heeft betekend, werd een gedenkteken voor hem opgericht in de tuin van museumboerderij Vreeburg. Zijn naam zal altijd verbonden blijven aan de grootste publiekstrekker die Schagen heeft: De Westfriese folklore.

Literatuur:
Piet Verduin en Corry Cramer-Keijzer, 40 jaar Westfriese Folklore (Schagen 1993, Uitgave door de Stichting Westfriese Folklore, ter gelegenheid van het veertigjarig bestaan).