Essing, Ben (1935-1994)
Bron: Marcel Rob

De man van The Beatles in Blokker

Geboren in 1935 te Dirkshorn als zoon van gemeentesecretaris G.H. Essing, de latere burgemeester van Blokker. Overleden in 1994 te Alkmaar.

Ben Essing maakte het dorp Blokker wereldbekend met zijn serie festivals van 1956 tot en met 1965. En omgekeerd maakten die festivals Ben Essing wereldberoemd, in ieder geval in ons land. Alle kranten schreven over ‘de burgemeesterszoon uit Blokker, die The Beatles naar Nederland haalde’.

Rechtenstudent Ben Essing was in 1956 voorman van de katholieke jongerenvereniging in Blokker. Om geld in de kas te krijgen stelde hij voor The Dutch Swing College Band te vragen voor een optreden. Vader – en burgemeester – Essing was voorzitter van de veiling ‘Op Hoop van Zegen’ in Blokker. Dat hielp mee om dit gebouw beschikbaar te krijgen voor het concert.
De organisatie draaide louter op de inzet van het plaatselijke verenigingsleven. Hun leden bouwden de hal met ontelbare veilingkistjes om tot een concertzaal. Zelfs het podium en de buffetten werden van kistjes gemaakt.
In de jaren na The Dutch Swing speelden Benny Goodman, Louis Armstrong en Victor Silvester met zijn dansorkest in de Blokkerse veiling. Ook (toenmalige) sterren als Rex Gildo, Nana Mouskouri, Jacques Brel, Vera Lynn en Cliff Richard traden er op. Grote namen die in het niets zouden vallen vergeleken met de groep die op 6 juni 1964 voor twee concerten naar Blokker kwam: The Beatles.
In Alkmaar opende Ben Essing midden jaren zestig zijn Internationaal Organisatiebureau, waar zaaleigenaren dansorkestjes konden boeken. Een uitstapje in dienst van onroerend goedmagnaat Reindert Zwolsman liep na twee jaar op een teleurstelling uit. Essing pakte daarna de draad van zijn organisatiebureau weer op. Dat werd omgedoopt tot Interessing bv en maakte in de jaren zeventig en tachtig naam met het op touw zetten van grote inzamelingsacties voor televisie. Essing zamelde met de spraakmakende actie ‘Geven voor Leven’ in 1974 bijna zeventig miljoen gulden in.
Hij kwam in opspraak wegens vermeende zwendelpraktijken met de opbrengst van deze actie en keerde Nederland vervolgens teleurgesteld de rug toe om zich in België te vestigen.
Na zijn laatste spectaculaire actie ‘Help Roemenië’ in 1989 werd het stil rond Ben Essing. In zijn laatste interview (Noordhollands Dagblad 1993) kondigde hij zijn terugkeer naar Noord-Holland aan. Hij overleed een jaar later, in februari 1994, in Alkmaar op 59-jarige leeftijd.
Wat betreft de media was Ben Essing toen al in de vergetelheid geraakt. Zelfs zijn overlijden werd pas een week na zijn dood bekend gemaakt in een enkel klein krantenbericht. Een roemloos einde voor de West-Friese burgemeesterszoon, die ooit met ‘The Beatles in Blokker’ de wereldpers haalde.

Literatuur:
Interview Noordhollands Dagblad 11 februari 1993
Peter Smit: Blokker: festivaldorp in de jaren 1956-1966, WFON 1975 (42), 117-127

Gegevens aangeleverd en bewerkt door: Peter Smit te Alkmaar (2011).