Schrijver van talloze wiskundeboeken

Geboren te Opperdoes op 22 december 1872 als derde kind van Simon Wijdenes en Trijntje Wilms. Overleden te Amsterdam op 17 februari 1972.
Zijn vader was tuinder. In 1879 verhuisde het gezin naar Nibbixwoud, waar het zich vestigde aan de zogeheten Rijke Wijzend. Vader Simon zag daar meer toekomstmogelijkheden. Maar deze gelovige protestantse familie kwam wel terecht in een puur rooms-katholieke gemeenschap.
De dorpsschool die Pieter bezocht was klein, maar het schoolhoofd, meester T.N. van der Ley, adviseerde vader Simon dat zoon Pieter door moest leren. Hij volgde één jaar de Normaalschool in Hoorn – alle dagen lopend heen en weer terug – en als 14-jarige werd hij toegelaten tot de Kweekschool voor onderwijzers in Middelburg, met een beurs van 300 gulden, voor een heel jaar. In 1891 verliet hij deze kweekschool met het einddiploma en was hij, als 19-jarige jongen, bevoegd om les te geven aan een lagere school.
Op 1 januari 1892 begon hij als onderwijzer aan de openbare lagere school aan de Lauriergracht in Amsterdam. Door zelfstudie kwam hij hogerop, met als resultaat dat hij per 1 februari 1892 werd benoemd als leraar aan de HBS in Almelo. Via Rotterdam keerde hij in 1911 terug in Amsterdam, als leraar aan de driejarige HBS aan de Weteringschans.
In 1907 begon hij met het schrijven van wiskundeboeken, die werden uitgegeven bij P. Noordhoff in Groningen. Zijn boek "Algebra voor de MULO", uitgegeven in 1912, haalde de 70e (!) druk. Hij bleef tot op hoge leeftijd actief. Op zijn 80e verjaardag werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Publicatie(s) o.a.: Algebra voor MULO (uitgeverij P. Noordhoff, Groningen 1912).

Gegevens aangeleverd door: Volkert J. Nobel te Hoorn (2007).