Een vertrouwd en gewaardeerd arts, voetballiefhebber en verenigingsman

Jacob de Vries werd geboren in Hillegom op 28 september 1904. Hij overleed in Benningbroek op 6 december 1963. Het was in 1929 dat Jacob de Vries als arts de praktijk van wijlen dokter G.A. Kroeze overnam. Hij heeft zijn praktijk hier ruim dertig jaar uitgeoefend. Dat deed hij samen met zijn vrouw Eltje van Linge, die de apotheek aan huis verzorgde en ook een groot aandeel had in de dokterspraktijk.
Naast zijn drukke beroepswerkzaamheden zette de dokter zich ook in voor de voetbal. Hij beoefende deze sport niet alleen zelf, maar verrichtte ook de medische sportkeuringen, iets wat onder zijn leiding tot stand was gekomen. Verder waren er zijn verdiensten voor het Witte Kruis, het Centraal Genootschap voor Kinderherstellings- en Vacantiekolonies, het Koningin Wilhelmina Fonds (kankerbestrijding) en leidde hij met veel succes verschillende EHBO-cursussen.

Zeer geliefd
Ook het plaatselijke verenigingsleven had zijn belangstelling. Hierin vervulde hij vaak een bestuursfunctie, zoals in de Floralia en het kerkbestuur der Nederlands Hervormde Gemeente in Benningbroek. Op 23 april 1954 vierde hij onder zeer grote belangstelling zijn 25-jarig jubileum als huisarts. Hij was dan ook zeer geliefd bij zijn patiënten. Een ongeneeslijke ziekte maakte een einde aan een vertrouwd en gewaardeerd arts.
Het gedeelte van Benningbroek waar hij zijn praktijk uitoefende, kreeg in 1965 de naam Dokter de Vriesstraat als herinnering aan deze arts.

Gegevens aangeleverd door: Gré Mantel-Visser te Sijbekarspel (2013).